nyári munka

Nyári munka

nyári munka

Nyári munka

 

Nyári munkát klasszikusan a diákok vállalnak tanszüneti időben változó mennyiségű plusz pénzért (vagy akár zsebpénz helyett), de nem ritka az sem, hogy felnőttek keresnek kifejezetten nyári munkát ebben az időszakban jól menő szektorokban. Általában a munkáltatók is szívese veszik, ha csoportosan érkeznek a munkavállalók, vagy egy fő legalább még egy másik főt is hoz magával.

Magyarországon a felnőtteknek szóló klasszikus nyári munka (vagy inkább idénymunka) a Balatonról szól, ahol a vendéglátás és a turizmus ilyenkor három hónapra kiemelkedően magas mennyiségben szívja fel a munkaerőket, elég jól fizető állásokban. Főleg a fiatalabb korosztálynak a fizetés mennyiségén kívül vonzó lehet az, hogy azt a heti egy, esetleg kétheti egy szabadnapot a Balaton parton töltheti a nyári szórakozás egyik legforgalmasabb csomópontján. A másik lehetőség, ami főleg vidéken és külföldi munkakiközvetítéssel folyik sikeresen, a mezőgazdasági idénymunkák vállalása, akár rövid időszakra (egy hét, de akár jelenthet ez egy hónapot is). Angliában az eperszedés ilyen klasszikus munka, ahova igazából nem szükséges nyelvtudás sem, azonban ha rendelkezik vele a jelentkező, automatikusan könnyebben végezhető munkába kerül át.

A diákok számára a nyári munka sokkal több lehetőséget tartogat. Attól függően, hogy középiskolás, vagy 18. életévét betöltött, tulajdonképpen felnőtt diák (főleg egyetemi hallgatók). Régebben kifejezetten diákok részére megnyitott pozíciónak számított a nyelvtudásuk miatt különböző idegenvezetési, vagy turizmussal kapcsolatos direkt értékesítési feladatok. A megnövekedett forgalmú hostelek recepciósai is nagy számban közülük kerülnek ki a nyári időszakban, de akár rövid idő alatt magasabb beosztásba is juthatnak, ha talpraesettek. A fiatalabb, középiskolás korosztálynak tartogatják a gyorséttermi láncok kisegítő munkaköreit, a szórólapozást vagy rendezvényeken a catering feladatait.

Az utóbbi néhány évek tapasztalatára reagálva, elsőként a diákszövetkezetek, később pedig a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó cégek is megjelentek azokkal az ajánlatokkal, ahol híres és nagy fesztiválokon vállalhatnak munkát a 18. életévüket már betöltött személyek, a kellemeset és a hasznossal összekötve. 3-4 hetes turnusokban dolgoznak, és munkaidő után részt vehetnek a fesztivál nyújtotta szórakozási lehetőségein. A nyelvtudás az egyetlen fontos kritérium, sok esetben már az sem fontos, hogy hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen a jelentkező.

Azok, akik egyébként kedvelik ezt a fajta foglalkoztatási rendszert, általában előnyének nevezik, hogy a vezetőség hiánya miatt éjszaka sokkal nyugodtabb és rugalmasabb a munkaközeg. Nem szükséges szabadságot kérniük, ha szeretnének valamit napközben elintézni, egyszerűen csak munka után elmennek, és még így is lesz idejük pihenni a következő műszak kezdete előtt. A bérre állandó éjszakai pótlék épül, ami anyagilag próbálja meg kompenzálni, hogy nem a megszokott munkarendet végzik.

Ha felkészülten lépnél át a következő munkádba.

Sőt, ha mersz változtatni, és nem csak egy következő melót szeretnél, hanem az ÁLOM.MUNKÁT, biztosan itt a helyed nálunk!

Related Post