részmunkaidős állás

Részmunkaidős állás – Miért érheti meg?

részmunkaidős állás

Részmunka-idős állás

 

Magyarországon a részmunkaidős foglalkoztatás viszonylag ritka munkavállalási forma még napjainkban is. A régebben kismama műszaknak hívott részmunkaidős állásokat általában olyan személyek vállalják, akiknek valamilyen okból kifolyólag nem kivitelezhető a teljes, heti negyven órás munkaidő.

A főleg friss anyukák, kisgyerekes családok és idősek között népszerű foglalkoztatási forma megoldást jelenthet azok számára, akik egyéb elfoglaltságaik (oktatás, gondozásra szoruló családtag ápolása stb.) miatt másképp nem tudnának munkát találni. A helyzet egyébként Magyarországon sem nem olyan rózsás a részmunkaidős dolgozók esetében, többségük örömmel vállalna teljes foglalkoztatású lehetőséget, ha tudna alkalmazkodni az igényeihez. A legnagyobb húzóerő nyilván a fizetés mértéke ezekben az esetekben.

Részmunkaidős állást tulajdonképpen szinte bármilyen szektorban tudnak vállalni az álláskeresők. A szolgáltatás, az állami, a termelési szektor is mind támogatja ezt a lehetőséget. Általánosságban elmondható, hogy főleg nők élnek ezzel a foglalkoztatási forma lehetőségével, hiszen így tudják alakítani a meglévő gyermekek napirendjéhez, esetleg egy beteg rokon igényeihez.

Nem ritka az sem, hogy egy teljes munkaidős állás helyett két részmunkaidős állást vállalnak. Ezt a főleg Nyugaton elterjedt foglalkoztatási formát általában szintén a heti 40 órás munka helyett vállalják kényszerből a dolgozni vágyó személyek, hogy anyagilag ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.

Magyarországon nem ritka, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás tulajdonképpen csak papíron létezik, és a munkavállalónak ugyanúgy napi 8, vagy akár még több órát kell ledolgoznia, sokszor nem teljesen legális keretek között. Ez általában az építőiparban, a vendéglátásban és a turizmusban gyakori eljárás, emiatt ezekben a szektorokban érdemes oda figyelni az állás keresés során.

Ha felkészülten lépnél át a következő munkádba.

Sőt, ha mersz változtatni, és nem csak egy következő melót szeretnél, hanem az ÁLOM.MUNKÁT, biztosan itt a helyed nálunk!

Related Post