éjszakai munka

Éjszakai munka

éjszakai munka

Éjszakai munka

 

Az éjszakai munkavégzéssel kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Amiről leggyakrabban hallunk az, hogy mennyire károsan hat az ember egészségére, és hosszútávon visszafordíthatatlan károkat okoz az ember szervezetében. Ezt a kijelentést azért érdemes pontosítani.

Az egyébként is kóros elváltozásokkal vagy tartós betegséggel küzdő emberek (és ide akár a magas vérnyomás is beletartozik, ami a magyar társadalom több mint felét érinti!) esetében valóban fenn áll fokozott veszélye annak, hogy romoljon az egészségi állapota a munkavégzés alatt – de erre egyébként ugyanúgy esélye van nappali munkarendben is.

Akkor mégis miért vállalnak az emberek éjszakai munkát?

Bármikor kerülhet olyan élethelyzetbe az ember, hogy rajta kívülálló okok miatt csak éjszakai munkarendben tud munkát vállalni. Megkülönböztetünk egyébként állandó éjszakai munkavégzést, amikor mindig ugyanabban az időpontban dolgozik éjszaka a munkavállaló. A másik változata a műszakos munkavégzés, ami a műszakok számától függően különböző napszakokat váltakoztat pihenőnapokkal. A második valóban sokkal megterhelőbb, hiszen a szervezetnek folyamatosan újabb rutinhoz kellene alkalmazkodnia 3-4 napos időintervallumok alatt.

Nem ritka, hogy végzettségének megfelelően, legyen az termelés vagy szolgáltatási szektor, csak éjszakai munkarendben talál első körben az álláskereső lehetőséget, ahol hamarosan lesz lehetősége majd nappali munkarendbe átlépnie. Klasszikusan főleg gyárak termelési osztályán dolgoznak nagy számban éjszakai munkarendben, esetleg ügyeletes mérnök is van bent velük. A TMK tagjai szintén kellenek, hogy bent legyenek éjszakai műszakban is. Kifejezetten éjszakai műszak a szolgáltatási szektorban főleg a személy- és vagyonőrök esetében van, akik nem ritkán nem csak éjszakai munkavégzést, hanem 24, 48, esetleg 72 órákat dolgoznak le egyben.

Azok, akik egyébként kedvelik ezt a fajta foglalkoztatási rendszert, általában előnyének nevezik, hogy a vezetőség hiánya miatt éjszaka sokkal nyugodtabb és rugalmasabb a munkaközeg. Nem szükséges szabadságot kérniük, ha szeretnének valamit napközben elintézni, egyszerűen csak munka után elmennek, és még így is lesz idejük pihenni a következő műszak kezdete előtt. A bérre állandó éjszakai pótlék épül, ami anyagilag próbálja meg kompenzálni, hogy nem a megszokott munkarendet végzik.

Ha felkészülten lépnél át a következő munkádba.

Sőt, ha mersz változtatni, és nem csak egy következő melót szeretnél, hanem az ÁLOM.MUNKÁT, biztosan itt a helyed nálunk!

Related Post