felszolgáló állás

Felszolgáló állás

felszolgáló állás

Felszolgáló állás

 

A vendéglátás egyik leginkább népszerű pozíciója a szakmák között a felszolgáló (vagy pincér) a szakács mellett. A viszonylag nagy múltra visszatekintő magyar vendéglátás folyamatosan szívja fel az új munkaerőt. Ennek az egyik oka, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a szakmai végzettséget kiválthatja a megfelelő idegen nyelv ismerete.

Nyitott pozíciójú felszolgáló állást kis túlzással az év mindennapján találhatunk, de általánosságban elmondható, hogy főleg a nyári és a decemberi időszak igazán erős vendéglátásban, emiatt ekkor garantált, hogy több lehetőség közül is válogathatunk ugyanabban a munkakörben.

Attól függően, hogy részmunkaidőben vagy pedig teljes munkaidőben keresünk nyitott lehetőséget felszolgálói állásra, érdemes mindenféleképpen tájékozódni a pontos munkaköri leírásról. Nem ritka, hogy a felszolgáló helyettesíti a pultost, recepcióst, kasszást, végső esetben pedig akár a szakácsot is. Ha részmunkaidőben nem fér bele az akár 2-3 óra túlóra is, mindenféleképpen előre kell tisztázni, hogy milyen formában tudja vállalni a vendéglátásban nem ritka változékony munkakörülményeket, vagy egyáltalán szeretné-e.

A külföldi vendégek kiszolgálására is specializálódott vendéglátóhelyek esetében ez hatványozottan igaz lehet, mert a legtöbb tulajdonos magasabb bevételt vár ettől a vendégkörtől. Ennek pozitív oldala viszont, hogy a korrekt munkáltatók a borravalót engedélyezik elosztani vagy megtartani.

Az idősebb felszolgálókat és a fiatalabbakat is különböző típusú helyek tudják hatékonyan alkalmazni. Az idősebb, nagy szakmai tapasztalattal, teljesen más ritmusú és elvű felszolgálásban rutinos generáció általában kisebb forgalmú, de családias, nagy presztízsű helyeken tud igazán hatékonyan beválni, ahol a (nem ritkán visszatérő) vendégeknek a kiemelt figyelemmel történő felszolgálásra van szükségük. A fiatalabb generáció tagjai jól illenek az újhullámos vendéglátóhelyek pincérei közé, akik gyorsan és több nyelven is képesek minőségi szolgáltatást nyújtani a betérő vendégeknek.

Alapvetően elmondható, hogy a felszolgálói állás az egyik legjobban megbecsült szakmája a vendéglátásnak, hiszen az egység jó hírét és egész arculatát képviseli a választott pincér. Emiatt is érdemes az ebben a lehetőségben gondolkodóaknak körültekintően kiválasztani a leendő helyét. 

Ha felkészülten lépnél át a következő munkádba.

Sőt, ha mersz változtatni, és nem csak egy következő melót szeretnél, hanem az ÁLOM.MUNKÁT, biztosan itt a helyed nálunk!

Related Post